3 sätt att förbättra din sömn - Vi börjar i sovrummet!

På senare tid känns det som att vikten av sömn har fått en uppgradering på så vis att vi allt tydligare förstår hur viktig sömnen är för vår hälsa på en rad olika områden. Att sova dåligt en enstaka natt är helt ofarligt. Blir däremot dina sömnsvårigheter ihållande, så påverkas du tyvärr negativt ganska snabbt. Energi och tålamod sinar och är man orolig eller nedstämd så kan dessa negativa känslor bli alltmer svåra att hantera.

Det positiva med sömnsvårigheter är att det, om det inte blivit riktigt svåra eller att det finns en fysisk orsak till din försämrade sömn,  finns en rad saker vi själva kan ta till för att sova bättre. Många har du säkert hört tidigare, men vi tycker att de tål att upprepas eftersom de är enkla. Ändå kan det vara så svårt att göra de där små förändringarna i vardagen. 

 

 

Nedan följer några korta tips kring vad som är viktigt att tänka på vad gäller just den fysiska miljön i sovrummet. 

  • Ditt sovrum, försök att se till att det är mörk, svalt ( helst inte över 18 grader) och tyst om möjligt.
  • Ha inte arbetet med dig in i sovrummet utan lämna krav och prestation utanför sovrummet. I sängen ska du vila och det är viktigt att du kopplar sängen just till vila och återhämtning och inte till jobb och aktivitet.
  • Om möjligt lämna alla skärmar utanför sovrummet och läs gärna en bok några minuter innan du ska somna. Byt gärna ut mobilen mot en vanlig väckarklocka så att du inte störs av eller lockas att titta i mobilen om du skulle vakna på natten.

Prova gärna ovan några dagar och se om dessa små förändringar har någon effekt eller inte på din sömn!

Pictures: Pexel/Canva

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

The Wellness Journal

RSS
Wellness

"A goal without a plan is just a wish" Kraften i enkla vanor

  Våga drömma stort! Något de flesta av oss hört sedan vi var små. Vi drömmer kanske om ett stort hus på landet, att springa...

Läs mer
Wellness

Nytt år, nytt mindset!

Januari är en tid för reflektion och eftertanke. När det nya året börjar kan det kännas lockande att göra lite av en personlig inventering. Vad...

Läs mer