"A goal without a plan is just a wish" Kraften i enkla vanor

 

Våga drömma stort! Något de flesta av oss hört sedan vi var små. Vi drömmer kanske om ett stort hus på landet, att springa ett maraton, resa jorden runt eller att hitta den stora kärleken. Vi vet ofta vad det är vi drömmer om, problemet är sällan det, utan snarare att vi inte vet hur vi ska ta oss dit. Vi vet kanske inte vilka steg som krävs eller vart vi ska börja för att drömmen ska bli mer än bara en drömbild innan vi somnar. Hur gör man egentligen för att manifestera sina drömmar i vardagen och medvetet jobba mot sina mål?

Att leva en medveten livsstil innebär att arbeta med sig själv, och kanske att våga närma sig de saker, tankar och känslor som står emellan dig och det du vill uppnå. Hur man gör det på bästa sätt finns det (tyvärr) inte ett slutgiltigt svar på och vägen dit kommer med största sannolikhet innebära hinder, ständiga lärdomar och nya upptäckter.

Men en sak är säker: Det är nog ingen som en dag bara vaknat upp i ett drömhus på landet; det är nog ingen som en dag bara gick ut och sprang ett maraton; det är nog ingen som en dag bara öppnade dörren och där stod hen - livets kärlek, med förlovningsring och allt.

Varje mål, vare sig det är personligt eller yrkesmässigt, kräver uthållighet och beslutsamhet. Dessutom måste man vara beredd på att det kan ta tid. När du jobbar mot din dröm eller ditt mål, handlar det mycket om de små vanorna du väljer att införliva i din vardag. Det är dessa vanor som kommer att sätta ditt tålamod på prov och som kommer att göra hela skillnaden på lång sikt - även om det kan se ut som om de inte leder dig någonstans i början av din resa.

Konsekvens är helt klart nyckeln här, men det är också lättare sagt än gjort. För klara av att vara konsekvent och hålla dig motiverad är det därför bra att ha det större målet i åtanke. Det är till exempel mycket lättare att lägga undan pengarna om du vet att du sparar dem till något specifik, som en resa. 

Det är klokt att skriva ner eller på något sätt förtydliga det du gör eller vill göra för att nå din dröm. Kanske genom att skapa en vision board eller föra dagbok. Eller med hjälp av en Productivity Planner. Den har en layout som innefattar din vision och särskilda avsnitt för att spåra vanor, så att du kan hålla koll på dina framsteg på samma ställe som du planerar dina dagliga uppgifter. 

Vilka vanor bör du hålla koll på och följa upp?

Detta är ett personligt val, och den enda regeln bör vara att det inte finns några regler. Du får välja vilka vanor som fungerar för dig och utforma varje dag utifrån dina individuella mål. Om du vill förbättra din hälsa kanske du vill börja spåra din fysiska aktivitet och kosthållning. Om du vill känna dig mer grundad på ett andligt plan kanske du vill sätta upp målet att skriva dagbok, meditera eller skapa en daglig avslappningsritual.

Här är några förslag på små men kraftfulla vanor som kan inspirera dig.

Affirmationer

Affirmationer är ett verktyg som kan hjälpa dig att förändra ditt tankesätt om du använder dig av det regelbundet. Det är lätt att vifta bort en metod som affirmationer eller ställa sig frågande till hur det någonsin ska kunna leda till att du får ett nytt jobb eller träffar din livskamrat genom att upprepa "möjligheterna finns runt omkring mig". Men en studie från "Cognitive Therapy and Research"  visade att affirmationer faktiskt kan hjälpa människor må bättre genom att minska negativa tankar och öka självkänslan.

Affirmationer är ett exempel på en liten vana som genom konsekvent användning kan göra en stor skillnad. Ju mer du upprepar dina positiva uttryck och bekräftande budskap, desto mer kommer du att programmera din hjärna till att acceptera dem som sanningar. 

Affirmationer är något du kan skriva själv om du vill skräddarsy de helt efter dina behov, annars finns Mindful Affirmations-kort att köpa hos oss. 

Vanor som grundar dig

Att grunda känna sig handlar om att komma i kontakt med sitt inre. För dem som lever ett stressigt liv i storstan eller har en vardag där timmarna helt enkelt inte räcker till kan det vara välgörande att hitta en rutin som grundar. Lever vi i en ständig stress kan det vara otroligt svårt att hålla en tydlig riktning, prioritera rätt och avgöra vad som faktiskt är viktigt.

Ett bra sätt att känna sig grundad är att spendera tid i naturen. Det har visat sig ha en positiv inverkan på vårt mentala och fysiska välbefinnande. Dessutom är det enkelt, så enkelt som att ta en promenad i ett närliggande grönområde eller ett dopp i havet. Studier har visat att man genom att spendera tid i naturen kan minska inflammation, upplevd stress samt höja humöret. En rutin som grundar dig kan vara till stor hjälp de dagar du känner att du förlorat riktning.

Regelbunden rörelse

Daglig rörelse är en annan enkel vana som kan hjälpa dig att komma närmare dina mål, oavsett vad det är du jobbar mot. Genom att regelbunden fysisk aktivitet och rörelse kan du minska stress och ångest genom att frigöra endorfiner, även känt som vårt "feelgood"-hormon. Att röra på sig kan även bidra till en ökad självkänslan och självförtroendet genom att bidra till en känsla av att du har uppnått något och har kontroll över din kropp. Sist men inte minst gör regelbunden rörelse dig faktiskt smartare. Träning har visat sig förbättra den kognitiva funktionen, inklusive uppmärksamhet, minne och beslutsförmåga.

Att röra på sig kan se ut på många olika sätt: en snabb promenad runt kvarteret på lunchen, att cykla till jobbet istället för att köra, en skogspromenad med vänner eller en tio minuters stretch på morgonen.

Skriv dagbok

Detta är en vana som verkligen kan förändra ditt liv om du håller fast vid den. Att ha som vana att skriva i en tacksamhetsdagbok är både enkelt och nyttigt. Likt affirmationer kan det ha en positiv inverkan på ditt tankesätt, men även på din övergripande världsbild. Genom att konsekvent skriva ner vad du är tacksam för varje dag börjar du lägga märke till alla positiva saker som du kanske tidigare har förbigått.

Dessutom har studier visat att det är mycket effektivt att skriva ner saker för att minnas dem bättre. Det kan bidra till att strukturera informationen och göra den mer meningsfull. Genom att skriva ner sina tankar och mål, och inte bara hålla de i huvudet, aktiverar man flera olika delar av hjärnan. Så, oavsett vilket mål du försöker uppnå är detta en dagliga vana som verkligen kan hjälpa dig i rätt riktning.

Strukturera upp dina dagar

I ett samhälle med högt tempo och höga krav kan det kännas svårt att stanna upp och se vad som verkligen är viktigt. En god vana kan därför vara att ta några minuter per dag för att organisera ditt schema, planera och prioritera dina uppgifter. Detta kanske låter som ännu ett måste, men att ha en tydlig struktur kan ofta bidra till att man frigör tid för det som verkligen är viktigt. Dessutom krävs det sällan mer än ett par minuter på morgonen och kvällen.

Innan du slår upp dator på morgonen eller dyker ner i inkorgen, ta några minuter för att tänka igenom vilka som är dina viktigaste uppgifter för dagen. Skriv gärna ner dem i en prioritetsordning, och glöm inte att prioritera sådant som får dig att må bra. Genom att göra det får du klarhet i vad du strävar efter att uppnå.

 

*This article is for information purposes only. It is not a substitute for professional medical advice and treatment, nor should it be considered a substitute for it.

Images: Canva

← Äldre inlägg

The Wellness Journal

RSS
Wellness

Nytt år, nytt mindset!

Januari är en tid för reflektion och eftertanke. När det nya året börjar kan det kännas lockande att göra lite av en personlig inventering. Vad...

Läs mer
Life Style

Hur du får saker gjorda när du inte känner för det: En kort guide för att nå dit

  Vi har alla dagar då det känns omöjligt att komma upp ur sängen och göra någonting. Dagar då vår energi och motivation känns som...

Läs mer