Förbättra din sömn med YinYoga

Inte mycket slår en god natts sömn

Hur vi sover påverkar vårt känslomässiga välbefinnande, humör och inte minst  vår energi och ork. Men att varva ner, släppa stressen från dagen och stänga av alla tankar som snurrar i huvudet är inte alltid det enklaste.
Om du är en av dom som ofta ligger vaken om kvällarna med malande tankar kan en avslappnande kvällsrutin vara just det du behöver för att förbereda både kropp och sinne för natten. Ett sätt att grunda sig och släppa dagens stress är att göra en liten stunds yinyoga på kvällen, som en del av din kvällsrutin. 

Yin står för vila, återhämtning, svalka och månens ljus

Yin står för vila, återhämtning, svalka och månens ljus. Yin yogan är en meditativ och lugnande yogastil med fokus på andningen där vi stannar länge i yinyogaställningar (ca. 3-5 min). Denna yogastil hjälper till att lugna nervsystemet och kan hjälpa till att stilla överflödig mental energi. 
Yinyogan är en skonsam yogastil som passar de allra flesta. Om du har en bolster och ett block kan du använda det. Annars går det lika bra att använda en bok och kudde eller en rullad filt för vissa av positionerna. 

Tänd några ljus, sätt på ett avslappnande sound track och gör dig redo för lite egentid

Vi har valt ut tre yinyoga-positioner som vi tycker är extra bra för avslappning. Viktigt att tänka på är att positionerna inte ska göra ont. Om det känns obekvämt kan det vara bra att använda sig av ett bolster eller ett block för att landa bekvämt i positionerna. Försök stanna i varje position mellan 3-7 minuter. 

Child's Pose

Placera ditt bolster/kudde vertikalt i mitten av mattan. Sätt dig på dina hälar och låt stortårna mötas. Bredda på knäna, hur brett du vill ha det är upp till dig. Fäll överkroppen framåt och låt bröstet vila på bolstret/kudden. Kom ner med pannan eller kinden till golvet eller låt den vila på bolstret. Sträck ut armarna framför kroppen eller låt de vila längs med kroppen med handflatorna upp. Fokusera på din andning och känn hur kroppen blir tung. 

Butterfly Pose 

Sätt dig ner på ett bekvämt underlag och för ihop fotsulorna, låt knäna falla brett ut. Placera fötterna en bit från kroppen så att du skapar en diamantform. Händerna placerar du på eller runt fötterna. Ta ett djupt andetag in och förläng ryggraden, andas sedan ut och fäll över benen så att ryggraden rundas och huvudet blir tungt. Låt kroppen vara mjuk och avslappnad. Om det känns obekvämt att låta huvudet hänga kan du placera ett block eller en bolster under pannan som stöd. 

Savasana

Lägg dig ned på rygg. Låt benen ligga höftbrett isär och placera armarna en bit från kroppen. Låt din kropp ta plats på underlaget medan du börjar slappna av. Placera bolsteret/kudden under knäna för att neutralisera ryggraden. Släpp alla tankar på andningen och låt din kropp bli tung och mjuk. Ta dig tiden att verkligen släppa taget för en liten stund. Stanna kvar i savasana i 3-7 minuter innan du försiktigt kommer upp och förbereder dig för en god natts sömn.
Tillbaka till blogg