Hemligheten bakom goda sömnvanor

Att komma till rätta med dålig sömn kan minst sagt vara en utmaning för vissa av oss, men om du inte lider av allvarliga sömnproblem finns det tre enkla saker du kan prova för att förbättra din sömn. Vi vet att det kan kännas svårt att bryta gamla mönster och etablera en nya vanor, men lita på oss när vi säger att det faktiskt kan göra en stor skillnad. 


Försök att träna regelbundet.

Detta hjälper oss eftersom motion gör dig naturligt trött på natten och hjälper också till att minska stress, ångest och depressiva symtom på ett naturligt sätt. Viktigt är att det inte är för nära din läggdags. Vid den här tiden på året kan många av oss tycka att det är lättare att göra detta eftersom dagarna blir längre och ljusare. Det kan vara en riktigt bra tid att få igång denna vana och få så mycket ljus som möjligt under dagen.

Din rutin

En annan vana du kan prova är att hitta aktiviteter 1-2 timmar innan du går och lägger dig som gör det lättare för dig att komma ner i varv, t.ex. att ta ett bad, läsa en bok, meditera eller göra avslappnande yoga eller vad som helst som fungerar för dig för att slappna av och känna dig lugn och "trygg". Detta kan vara lite mer krävande den här tiden på året, men fungerar verkligen för de flesta av oss.Bye bye koffein och alkohol

Försök att inte dricka alkohol, kaffe eller svart te sent på kvällen. Koffein har en riktigt lång hållbarhet i kroppen och därför kan det vara en bra idé att dricka sin sista kopp vid tretiden på eftermiddagen. Med alkohol kanske du har lättare att somna, men det skadar verkligen din sömnkvalitet och förstör din djupsömn, som är så viktig för ditt minne och din hälsa.

Prova dessa tre små förändringar i ett par veckor och se om du märker någon skillnad.

 

*Denna artikel är endast avsedd för informationsändamål. Den är inte en ersättning för professionell medicinsk rådgivning och behandling och bör inte heller ses som en ersättning för det.

 

Tillbaka till blogg