Hur du får saker gjorda när du inte känner för det: En kort guide för att nå dit

 

Vi har alla dagar då det känns omöjligt att komma upp ur sängen och göra någonting. Dagar då vår energi och motivation känns som bortblåst. Oavsett hur mycket vi tycker om och värdesätter vårt arbete kan vi alla uppleva dessa dagar.

Saken är den att produktivitet och motivation kan påverkas av många olika faktorer. Vår arbetsmiljön, om vi tycker om vår roll på jobbet och vår lön är några av dem. Andra kan vara relationer på jobbet, upplevd stress eller personliga problem. Om vi upplever för hög arbetsbelastning eller stress kan  uppmärksamheten lätt sjunka, vilket kan bidra till att det blir svårt att vara produktiv.

Låter det bekant? Det gör det i alla fall för oss. Därför har vi listat några enkla tips för att hjälpa dig att komma igång när du har en av de dagar då allt känns omöjligt.

 

Idag är kanske inte dagen du gör allt

Vad är det viktigaste du måste göra idag? Fokusera på det. Idag behöver inte vara dagen du går på morgonyoga, svarar på alla mail, lagar en ordentlig middag till din familj eller hjälper en kollega på jobbet. Kanske gör du bara en av alla saker på din att-göra-lista. Så vad är den viktigaste uppgiften du har idag? Kanske kan det hjälpa dig att vända dagen. Med andra ord handlar det om att kunna prioritera och känna sig nöjd med att veta att inte varje dag känns precis som vi skulle vilja. Att få saker gjorda kan ibland betyda att bara göra en sak.

Ett sätt att få en bättre överblick över dina dagar och göra rätt prioriteringar är att använda en Productivity Planner. Använd produktivitetsplanerarens teknik Focus Time och en 90-dagars, 2-sidig layout som innehåller en månadskalender, extra utrymme för anteckningar, ett dagsprogram och en vaneuppföljare.Shop product.

Organisera din dag - Fyra frågor att ställa till dig själv

Att försöka hålla alla våra åtaganden, idéer och aktiviteter i huvudet är sällan en bra idé. Att skriva ner tankar och åtaganden hjälper oss också att komma ihåg bättre; ju fler sinnen du använder, desto lättare är det att komma ihåg.

Ett enkelt tips är att ta en kort stund på morgonen för att skriva ner dagens uppgifter. Var du skriver ner dem är upp till dig, det kan vara i en bok, en app eller ett dokument.

När du har gjort din lista är det dags att gå igenom den och organisera dagens aktiviteter. Följande frågor kan vara användbara att ställa till dig själv:

  • Är det en uppgift som tar mindre än två minuter att utföra? Då kan det vara en bra idé att försöka göra det direkt.
  • Är det en uppgift som det är bättre att delegera till någon annan? Försök då att göra det.
  • Är det något som du behöver återkomma till senare? Skriv in den i kalendern eller sätt upp påminnelser.
  • Är det en uppgift som är relevant? Om inte, stryk den.

På så sätt får du en bra överblick över dagen. Dessutom är det alltid tillfredsställande att kunna stryka en avslutad uppgift. 

Inget mer multitasking

När vi känner att vår motivation och produktivitet börjar avta vill vi ofta kompensera det genom att multitaska. Låter det bekant?

Multitasking ger oss ofta en känsla av att vi är produktiva och har kontroll eftersom vi håller oss sysselsatta. Men att bara vara upptagen med flera saker samtidigt är ingen garanti för att vi är produktiva (även om det kan kännas så). Tvärtom har studier visat att multitasking kan minska din produktivitet med så mycket som 40 %. Dessutom blir resultaten av våra prestationer oftast bättre när vi tillåter oss själva att fokusera på en sak i taget.

Om du har svårt att fokusera på en uppgift under långa perioder kan du försöka arbeta i kortare intervaller och ta korta pauser. På så sätt kan du undvika att tappa uppmärksamheten. Och sist men inte minst: lägg undan telefonen när du arbetar. Väldigt få av oss kan fokusera fullt ut på en uppgift samtidigt som vi svarar på sms eller kollar Instagram.

 

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

The Wellness Journal

RSS
Wellness

"A goal without a plan is just a wish" Kraften i enkla vanor

  Våga drömma stort! Något de flesta av oss hört sedan vi var små. Vi drömmer kanske om ett stort hus på landet, att springa...

Läs mer
Wellness

Nytt år, nytt mindset!

Januari är en tid för reflektion och eftertanke. När det nya året börjar kan det kännas lockande att göra lite av en personlig inventering. Vad...

Läs mer