Hur vårt sinne och känslor påverkas av dofter

Vad får doften av nybakade kanelbullar dig att känna? Kanske tar den dig tillbaka till mormors trygga kök och en känsla av glädje. Eller havets doft, kanske den väcker minnen av sommarsemestrar. Vårt olfaktoriska system eller luktsinne är nära knutet till våra känslor och emotioner, och dofter har förmågan att påverka oss känslomässigt. Något vi kanske sällan reflekterar över. 

Doft

Det område i hjärnan som ansvarar för att bearbeta dofter ligger väldigt nära  limbiska systemet och amygdala. Närheten mellan luktsinnet och limbiska systemet gör att dofter kan påverka vår sinnesstämning och känslor. Dofter kan till exempel utlösa minnen och känsloreaktioner som är starkt förknippade med den specifika doften, vilket kan förklara varför vissa dofter kan ha en lugnande eller upplyftande effekt på oss.

Känslor och minnen kopplade till dofter

Att känna en bekant doft kan förflytta oss till en minne från barndomen eller till och med återuppväcka glömda minnen. Doft är också en viktig faktor för att skapa starka relationer och band, eftersom bekanta dofter av personer vi älskar framkallar känslor och gör att vi känner en stark koppling till dem.

Även om våra individuella upplevelser av dofter kan variera, finns det vissa dofter som är allmänt erkända för att ha energigivande, avslappnande eller energigivande effekter. Ett exempel på en lugnande doft är den mjuka doften av lavendel, som ofta används för att minska stress och främja sömn. 

Hälsa, välbefinnande och dofter

I årtusenden har människor i antika Kina, Indien och Egypten odlat traditionen av aromaterapi. De använde eteriska oljor från blommor, örter och träd för att förbättra hälsa och välbefinnande.

Aromaterapi tros kunna främja både fysisk och emotionell hälsa. I en studie som publicerades 2022 undersökte en forskargrupp hur dofter upplevda i skogen påverkar människors välbefinnande under alla fyra årstiderna. Studiedeltagarna beskrev hur dofterna påverkade flera delar av upplevelse, som deras fysiska, mentala, andliga och emotionella välbefinnande. De flesta av dem associerade doften av jord och trä med avkoppling och förnyelse, vissa beskrev också en känsla av styrka och koppling till naturen. 

Tidigare studier har även identifierat en positiv koppling mellan havslukter och välbefinnande, men också doften i parker och mental hälsa.

Vår nya ljusserie består av tre noga utvalda dofter; Pure Calm, Rise & Shine och Hit The Hay. Ljusen är tillverkade av 100% naturliga ingredienser och är självklart veganska. Dofterna är framtagna med aromaterapins terapeutiska egenskaper i fokus. 

Pure Calm: Vill du skapa en zen-stämning hemma? Då kan Pure Calm vara ljuset för dig. Med en underbart lugnande doft av sandelträ och svartpeppar kan det här ljuset hjälpa dig att känna dig jordad. Köp Pure Calm

Rise & Shine: För alla de dagar då kaffe inte räcker till. Rise & Shine är ett ljus som ger dig en extra boost. Med en fräsch och upplyftande doft av citrongräs, ingefära och tobak. Köp Rise & Shine

Hit The Hay: Det här ljuset är din nya kvällskompis. Med en lugnande doft av lavendel, kamomill och vanilj. Allt för att hjälpa dig att slappna av och hitta ditt inre lugn. Sov gott. Köp Hit The Hay

Hur vi kan använda dofter för att öka vårt välbefinnande

Dofter kan användas för att påverka vårt välbefinnande på ett positivt sätt. Här är tre enkla steg som du kan ta för att dra nytta av de läkande och stärkande fördelarna med aromaterapi:

  1. Skapa en avkopplande atmosfär genom att tända ljus eller använd en diffuser med eteriska oljor som passar ditt humör och syfte. Du kan sedan njuta av dina favoritritualer, såsom meditation, yoga eller självreflektion.

  2. Ta dig tillbaka till barndomen genom att tillaga en maträtt eller baka en kaka som påminner dig om goda minnen från din uppväxt. Dofterna från dessa rätter kan verkligen påverka vårt humör och få oss att känna oss trygga och glada.

  3. Ge dig ut i naturen; besök en skog eller stadspark och fyll dina lungor med frisk luft och dofterna från träd och blommor. Forskning har visat att detta kan förbättra vårt mentala tillstånd och välbefinnande på flera sätt.

Att testa detta kan även vara en övning i medveten närvaro. Försök att ta in doften omkring dig och identifiera de känslor som uppstår.

Studier om olika dofter och hur de påverkar oss

Forskning har visat att dofter kan påverka vårt välbefinnande på olika sätt. Till exempel kan vissa dofter, som lavendel, lugna oss och minska ångestnivåerna. Andra dofter, som citrus, tros kunna ge oss en energikick och öka vår koncentration.

En studie som publicerades i Journal of Environmental Psychology visade att doften av pepparmint kan öka träningsprestationen och minska trötthet. I studien fick deltagarna lukta på pepparmint under ett träningspass, och resultatet visade att de som utsattes för doften kunde utföra fler repetitioner av en övning än de som inte utsattes för doften.

En annan studie som publicerades i International Journal of Neuroscience visade att doften av rosor kan minska stressnivåerna och höja humöret. Deltagarna i studien rapporterade att de kände sig mer avslappnade och positiva efter att ha utsatts för doften av rosor.

Dessa studier visar att dofter kan ha en positiv inverkan på vårt välbefinnande och att det kan vara värt att undersöka vilka dofter som fungerar bäst för dig i olika situationer.

 

Denna artikel är endast avsedd för informationsändamål, även om och oavsett om den innehåller råd från läkare och andra medicinska yrkesutövare. Denna artikel är inte, och är inte heller avsedd att vara, en ersättning för professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling och bör aldrig användas som ett specifikt medicinskt råd.

Wellness

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

The Wellness Journal

RSS
Life Style Routines Self-Growth

Creating Good Habits: The Way to Make it Stick

Habits are an essential part of our daily lives. They are the behaviors we repeat automatically without even thinking about them. But not all habits...

Läs mer
Routines Wellness

Spring Into Wellness: A Challenge for a Healthier You

Spring is a time of renewal and rejuvenation, making it the perfect season to focus on your wellness goals. Whether you're looking to improve your...

Läs mer