Kom igång med din meditationspraktik: 4 bra övningar att prova

Kom igång med din meditationspraktik: 4 bra övningar att prova

Posted by Ulrika Dehlryd on

 

Det är inte alltid lätt att lyssna på kroppens signaler och behov. Många av oss är duktiga på att prestera i högt tempo, och att lyssna inåt kan vara särskilt utmanande. Ett bra sätt att komma i kontakt med ditt inre och jorda dig själv är genom medveten närvaro och andning.

Du är förmodligen bekant med begreppen mindfulness och meditation, men hur ofta tar du dig verkligen tid att stanna upp, vara i nuet och bara andas? Kanske inte så ofta som du behöver.

Att avsätta tid för en kort meditation eller mindfulnessövning kan göra stor skillnad för ditt sinne och din kropp. Det fina med andningsövningar är att de kräver så väldigt lite. Det kan göras hemma, på jobbet, i duschen eller på gymmet och det behöver inte ta mer än några minuter.

Vilken effekt kan meditation och mindfulness egentligen ha?
Studier har visat att utövande av mindfulness och meditation kan: minska risken för depression, minska stress, förbättra känsloregleringen och förbättra minnet. Dessutom kan det bidra till bättre fysisk hälsa och starkare relationer.

 

Gör meditation till en del av din dagliga rutin

Försök att hitta något som fungerar för dig. Meditation och mindfulness kan se väldigt olika ut, så försök att få en känsla för vad som fungerar för dig i din vardag. Som med alla nya vanor är det bra att ge det tid. Undvik att skynda på något. Det kommer inte alltid att bli som du planerat och det är okej. Att införliva en meditationsövning i din vardag kräver både tålamod och fokus, och som alla andra nya saker kräver det övning. 

 

4 användbara övningar för att komma igång med meditation och mindfulness

  • Börja med att sitta stilla i fem minuter och koncentrera dig enbart på din inandning och utandning. Försök att upprepa detta varje dag. Efter lite övning kan du prova att göra det stående eller under en promenad.
  • Utnyttja naturen. Shinrin-Yoku (skogsbad) innebär helt enkelt att man tillbringar tid i skogen. Försök att vara uppmärksam på ljud, dofter och färger och känn marken under dina fötter. 
  • Gör matlagningen till en stund av medveten närvaro. Lägg märke till ingrediensernas färger och texturer, känn smakerna, tänk på vad du gör i varje ögonblick. Hur känns det att hacka en morot? Försök att göra det till en vana att vara närvarande när du lagar mat och äter.
  • Följ tre inandningar och tre utandningar när du känner dig ogrundad eller stressad. Försök att fokusera all din uppmärksamhet på din andning. Detta är en mycket enkel övning som är perfekt att göra under dagen på jobbet, efter träningen eller i duschen.

Meditation och mindfulness är bra verktyg för att jorda dig själv och komma i kontakt med din inre kompass. Om du tycker att det är svårt att få tid för detta kan du försöka planera in 5-10 minuter ensamtid varje dag.

*This article is for information purposes only. It is not a substitute for professional medical advice and treatment, nor should it be considered a substitute for it.

← Older Post Newer Post →

The Wellness Journal

RSS
Elevate Your Shower Experience with Esker's Aromatic Shower Steamer Set: Where Nature Meets Self-Care
Brands

Elevate Your Shower Experience with Esker's Aromatic Shower Steamer Set: Where Nature Meets Self-Care

By Ulrika Dehlryd

At Wesomnia, we are thrilled to introduce Esker's Aromatic Shower Steamer Set, a perfect fusion of nature-inspired aromatherapy and luxurious self-care. Immerse yourself in the...

Read more
Understanding the Difference Between Self-Esteem and Self-Confidence: A Guide to Building a Positive Self-Image
Self-Growth Wellness

Understanding the Difference Between Self-Esteem and Self-Confidence: A Guide to Building a Positive Self-Image

By Ulrika Dehlryd

Developing a healthy self-image is a lifelong journey that involves nurturing both self-esteem and self-confidence. These two essential components contribute to our overall well-being, personal...

Read more