Kom igång med din meditationspraktik - 4 bra övningar att testa i höst

Att vara lyhörd för kroppens signaler och behov är ofta inte helt enkelt. Många av oss är duktiga på att prestera i ett högt tempo och då kan det vara extra svårt att lyssna inåt. Ett bra sätt att komma i kontakt med sitt inre och grunda sig är genom medveten närvaro och andning. 

Du är säkerligen väl bekant med begreppen mindfulness och meditation, men hur ofta tar du verkligen tid för att stanna upp, vara i nuet och andas? Kanske inte så ofta som du hade behövt. Genom att avsätta tid för en kort meditation eller mindfulnessövning kan man uppleva en stor skillnad, både för kropp och själ. Det fina med andningsövningar är att det krävs så väldigt lite. Det kan ske hemma, på jobbet, i duschen eller på gymmet och det behöver inte ta mer än ett par minuter. 

Men vilken effekt har meditation och mindfulness egentligen? 

Studier har visat att man genom att praktisera medveten närvaro och meditation kan: minska risken för depression, minska stress, förbättra känsloreglering och förbättra minne. Dessutom kan det bidra till en bättre fysisk hälsa och starkare relationer. 

Gör meditationen till en del av din vardagsrutin

Försök att hitta något som funkar för dig. Meditation och mindfulness kan se ut på många olika sätt, försök att känna in vad som funkar för dig i din vardag. Som med alla nya vanor är det även bra att låta det ta tid, undvik att stressa fram någonting. Det kommer inte alltid bli som du tänkt dig och det är ingen fara. Att införa en meditationspraktik i vardagen innebär både tålamod och fokus och så som alla andra praktiker krävs övning. 

4 bra övningar för dig som vill komma igång med meditation och mindfulness

  1. Börja med att sitta stilla i fem minuter och koncentrera dig enbart på inandningen och utandningen. Försök att upprepa varje dag. Efter en tids träning kan du prova göra det stående eller under en promenad.
  2.  Utnyttja naturen. Shinrin-Yoku (skogsbad) innebär helt enkelt att du spenderar tid i skogen. Försök uppmärksamma ljud, dofter, färger och känn marken under dina fötter. 
  3. Gör matlagningen till en stund av medveten närvaro. Lägg märke till råvarornas färger och texturer, känn smakerna, tänk på vad du gör i varje moment. Hur känns det att hacka en morot? Försök att göra det till en vana att vara närvarande när du lagar och äter mat.
  4. Följ tre inandningar och tre utandningar när du känner dig ogrundad eller stressad. Försök att fokusera hela din uppmärksamhet mot andningen. Detta är en väldigt enkel övning som är perfekt att göra under dagen på jobbet, efter träningen eller i duschen.

Meditation och mindfulness är fantastiska verktyg för att känna sig med grundad och komma i kontakt med den inre kompassen. Tycker du att det är svårt att få till en stund på dagen för din praktik, testa då att schemalägga 5-10 minuters egentid varje dag.

Tillbaka till blogg