Mindful eating: Det handlar inte om att vara perfekt eller att alltid göra rätt.

 

   Mindful eating är en övning där man uppmärksammar och är närvarande i upplevelsen av att äta. Det innebär att vara medveten om dina fysiska signaler om hunger och mättnad, matens smak och textur samt de känslor och tankar som uppstår under måltiden. Målet med mindful eating är att förbättra ditt förhållande till maten och att göra ätandet till en roligare, hälsoammare och mer tillfredsställande upplevelse.

7 Tips för dig som är redo att börja med mindful eating

 

   Redo att testa? Här är några tips som hjälper dig att komma igång med mindful eating:
   1. Var uppmärksam på dina signaler om hunger och mättnad: Innan du börjar äta, ta en stund för att kontrollera din kropp och märka hur hungrig du är. När du äter, var uppmärksam på känslan av mättnad i magen och sluta äta när du känner dig nöjd, snarare än mätt.
   2. Sakta ner: Om du äter för snabbt kan det vara svårt att uppmärksamma kroppens signaler om hunger och mättnad. Ta god tid på dig när du äter och njut av matens smaker och texturer. Lägg ner gaffeln eller skeden mellan varje tugga för att hjälpa dig att äta långsammare.
   3. Eliminera distraktioner: Att äta framför tv:n eller medan du arbetar vid datorn kan göra det svårt att fokusera på upplevelsen av att äta. Försök att äta i en tyst och distraktionsfri miljö där du kan fokusera helt på din måltid.
   4. Var närvarande: I stället för att multitaska medan du äter, försök att vara närvarande i stunden och engagera dig fullt ut i din mat. Detta kan hjälpa dig att njuta av smakerna och texturerna i din mat och göra upplevelsen mer njutbar.
   5. Öva dig i att inte döma: Det handlar inte om att vara perfekt, utan om att vara närvarande och icke-dömande. När du märker att du fastnar i tankar om mat eller din kropp, lägg bara märke till dem och återgå till maten och upplevelsen av att äta.
   6. Experimentera med olika livsmedel: Prova olika typer av livsmedel och tillaga dem på olika sätt. Ju mer du utforskar, desto mer kommer du att hitta nya smaker och rätter som du tycker om.
   7. Ge tacksamhet: Före och efter att du ätit tar du dig några stunder för att ge tacksamhet till maten och allt som gjort det möjligt för dig att få den och njuta av den.
   Genom att införliva dessa mindful eating-metoder i din dagliga rutin kan du förbättra ditt förhållande till mat och göra ätandet till en roligare och mer tillfredsställande upplevelse.

   *This article is for information purposes only. It is not a substitute for professional medical advice and treatment, nor should it be considered a substitute for it.

   Images: Canva

   ← Äldre inlägg Nyare inlägg →

   The Wellness Journal

   RSS
   Life Style Routines Self-Growth

   Creating Good Habits: The Way to Make it Stick

   Habits are an essential part of our daily lives. They are the behaviors we repeat automatically without even thinking about them. But not all habits...

   Läs mer
   Routines Wellness

   Spring Into Wellness: A Challenge for a Healthier You

   Spring is a time of renewal and rejuvenation, making it the perfect season to focus on your wellness goals. Whether you're looking to improve your...

   Läs mer