Jobbångest efter semester? Du är inte ensam!

Sommaren börjar lida mot sitt slut och det är många av oss som har eller ska återvända till jobbet. Att återvända till jobbet och vardagen kan för många kännas skönt - äntligen lite rutiner. Men för somliga av oss innebär det också att ångesten smyger sig på. Du kanske oroar dig för tanken på alla obesvarade mail och uppgifter som väntar. Du kanske till och med har öppnat mailen redan under semester, vilket innebär att jobbet i slutändan gjort sig påmint under hela din efterlängtade ledighet. 

"42 procent upplever en stress och oro inför att återvända till arbetet efter semestern"

Känner du igen dig? Oroa dig inte, du är långt ifrån ensam. I en undersökning från 2018 av American Psychological Association (APA)  visade det sig att 42 procent av deltagarna upplevde en stress och oroa inför att återvända till arbetet efter semestern. Den goda nyheten är att det behöver inte kännas så här. Det finns faktiskt flera bra strategier att använda sig av både innan och efter semestern för att minska känslan av stress och oro. 

Planera i förväg

Se till att förbereda dig väl inför semester. Försök att ha en tydlig plan för vad som måste täckas när du är på semester och vem som ska ansvara för det arbetet. Här kan det vara bra att prata med sina kollegor så att de är medvetna om din tillgänglighet. Om du får mycket mail i ditt arbete kan det vara bra att ställa in ett  OOO-meddelande i din e-post och blockera din kalender. Bara denna planering kan bidra till att du går på semester med en ökad känsla av lugn. 


Det är även bra idé att sätta upp gränser för dig själv redan innan du går på semester. När ska jag öppna mailen? Vilka samtal ska jag svara på? Kan det här vänta till jag är tillbaka på jobbet? 

Genom att sätta tydliga gränser för dig själv blir det ofta enklare att hantera situationen när den dyker upp. Det är viktigt att göra det som känns bra för dig, kanske minskar det din stress att kolla mailen varje dag, gör då det, men försök att begränsa tiden så att du inte fastnar i jobb under din semester. “ I ett samhälle med högt tempo och höga krav på produktivitet och yttre faktorer tror jag att det är otroligt viktigt att hitta sätt att ta hand om sig i vardagen och i det lilla.”


Väl tillbaka på jobbet

När du väl återvänder till jobbet kan det vara bra att försöka göra det ett steg i taget. Det här kan kännas otroligt svårt om man redan upplever en stress över arbetet, men många av oss mår bra av att ta det lite lugnt de första dagarna efter semestern. Dessutom är det få av oss som kommer vara sitt mest produktiva jag med en gång. 

Istället kan det vara bra att börja med små uppgifter såsom att kolla mailen eller slutföra enklare uppgifter, och unna dig själv att ta små pauser i den mån det är möjligt. 

Känner du att vardagen och ditt arbete bidrar till mycket stress är det extra viktigt att försöka skapa enkla vanor som kan bidra till återhämtning och minskad stress. Testa att göra en meditation på 5 minuter, ta en promenad på lunchrasten eller prata med någon utanför jobbet som ger dig energi. I ett samhälle med högt tempo och höga krav på produktivitet och yttre faktorer tror jag att det är otroligt viktigt att hitta sätt att ta hand om sig i vardagen och i det lilla.

Tillbaka till blogg