Effekten av en tyngdfilt

När vi använder en tyngdfilt frigör kroppen naturligt det lugnande och "må bra"-hormonet oxytocin. Det jämförs ofta med känslan av att bli omhållen. Genom en ökad känsla av trygghet kan en tyngdfilt bidra till ökad avslappning och underlätta insomningen. Våra filtar kan även användas för att underlätta avkoppling även under den vakna och aktiva tiden på dygnet.

Shop Blanket

Tillverkad av 100% naturliga material

På Wesomnia strävar vi alltid efter att tänka hållbart när det kommer till material, miljö och produktionsprocess. Våra filtar är därför gjorda av en fantastisk blandning av ekologisk lammull och merinoull. Den ekologiska lammullen är helt fri från bekämpningsmedel och inga kemikalier eller antibiotika används i uppfödningen av lammen. Handfyllda med svenskt vete.

Visit Store

Framtagen av en psykolog

I mitt arbete som psykolog har jag sett vilken positiv effekt viktfiltar kan ha på sömn, avslappningsförmåga och humör hos de som använder dem. Från denna erfarenhet kom min dröm om att skapa mina egna tyngdfiltar. En tyngdfilt jag själv skulle vilja använda.

Läs mer

Innehåll som kan döljas

Vilken vikt ska jag välja?

Vi har valt att tillverka två olika filtar, en stor på 10 kg som omsluter hela kroppen och en mindre på 5 kg med en mindre storlek, vilket gör det lätt att flytta runt i hemmet.

När vi väljer en filt tycker vi att det är viktigt att du ställer dig frågan; hur tror du att du kommer att använda din viktfilt?

För att bli riktigt nöjd tycker vi att det är viktigt att du känner att det är enkelt och bekvämt att hantera och använda din viktfilt.

Det finns inga medicinska studier som entydigt säger vilken vikt som passar vem, utan det är individuellt vad just din kropp är bekväm med.

Den stora filten, passar fint som en vacker inredningsdetalj vid fotändan av sängen. Kan sedan enkelt dras upp över dig när du ska sova. Vår lilla 5 kg filt är lätt att flytta runt i hemmet. Kan enkelt bäras mellan soffa, jobb eller yogaställe och tillbaka till sängen där den även passar fint som en dekorativ detalj. Lägg lätt ovanpå ditt befintliga täcke. Fundera på hur du tror att du kommer att använda och njut av våra filtar mest. Och prova gärna så att du vet vad som är bäst för dig! (rätt att återlämna i nyskick).

Slutligen, använd sunt förnuft när du använder våra filtar, du ska enkelt kunna ta av filten och inga små barn ska lämnas ensamma under våra filtar.

Forskning och studier

Tyngdtäcken i olika former har använts i flera år inom vården, till exempel vid depression, ångest, neuropsykiatriska tillstånd. Tyngdfiltar har skrivits ut eftersom patienter har upplevt och rapporterat en positiv effekt. Men det är först nyligen som mer oberoende, vetenskapligt randomiserade studier har genomförts. De har då haft två grupper som har fått prova en lättare och en tyngre viktfilt och vid skattning med bland annat ISI (Insomnia Severity Index) har man kunnat se att sömnen har förbättrats avsevärt vid användning av viktfilten på 8 kg, jfr. de som sov under täcket som vägde 1,5 kg. Man kunde också se att de negativa symtomen som testgrupperna fick under dagen minskade med förbättrad sömnkvalitet. Fler välgjorda studier pågår, vilket känns spännande och viktigt. Teori är att vikt på olika delar av kroppen, så kallad "deep pressure stimulation" har en lugnande effekt och att trycket på kroppen ökar frisättningen av oxytocin som har en central roll för att kunna slappna av och somna.

Skötselråd

Den ekologiska lammullen och merinoullen är naturligt smutsavvisande (innehåller naturligt lanolin) och du behöver bara vädra filten i torrt väder för en uppfräschning.

Observera att våra filtar alltid förvaras torrt eftersom de är gjorda av levande material. Skulle du fortfarande få en fläck råder vi dig att tvätta lokalt (med lite ulltvätt eller vanligt tvättmedel och torka sedan filten med en hårtork).

Vår vision

Våra tyngdfiltar är gjorda av 100% naturliga material. På Wesomnia strävar vi alltid efter att tänka hållbart när det kommer till material, miljö och produktionsprocess. Våra filtar är därför gjorda av en fantastisk blandning av ekologisk lammull och merinoull. Den ekologiska lammullen är helt fri från bekämpningsmedel och inga kemikalier eller antibiotika används i uppfödningen av lammen. Dessutom har ullen helt unika egenskaper; den värmer i kylan och svalnar i värmen - dess temperaturreglerande. Ullen är lättskött, självrengörande, skrynklar inte lätt och är 100 % återvinningsbar.

Vikten på våra filtar består av svenskt vete. Då vi strävar efter en naturlig enkelhet, med fokus på upplevelse, helhet och miljö. Vetekornen är termofröbehandlade och CE-märkta genom Läkemedelsverket för att garantera miljövänlighet och hälsokrav.

VIKTEN AV EN GOD SÖMNHÄLSA

Långvariga sömnsvårigheter kan tyvärr få en rad negativa konsekvenser såsom ökad ångest, depression och svårigheter att hantera stress dagtid. Kort sagt kan vår livskvalitet och energi under dagen försämras avsevärt om vi får för lite sömn över tid. En tyngdfilt är ingen garanterad lösning, men har hjälpt många att naturligt förbättra sömnen.

Köp tyngdfilt